Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Tetovanie u mužov je snahou ukázať sa „chlapsky“.

Ženy sa tetovaním chcú stať príťažlivejšie.

Askéza nám pomáha byť sebou a nie kópiou.

Bohatstvo

Lekárka od Žiliny, ktorá pracovala v Afrike, sa v interview podelila s veľmi zaujímavou skúsenosťou. Pri rozlúčke ju obkolesilo množstvo domorodcov a pýtajú sa jej, či ju doma niekto čaká. Keď odpovedala, že rodičia i súrodenci sa na ňu tešia, dobroprajne prikyvovali. Opýtali sa jej či má dom. Keď kladne odpovedala, vtedy to zašumelo v dave a takmer jednohlasne hovorili: Tak to si bohatá. Lekárka poznamenala: Keby vedeli aký dom máme, považovali by ma za milionárku. Pre nich obyčajný dom na Slovensku je palácom!

A my sme stále nespokojní. Zdá sa, že aj o nás platia slova Matky Terezy: „Nie je problém nasýtiť chudobných, ale bohatých“. Však pri tejto myšlienke myslíme na milionárov! Pritom aj my patríme k bohatým. Povedzte, či nie! Koľko ton potravín ročne u nás končí v odpade. Nemáme problém s podvýživou, ale obezitou (písal som o tom v úvahe o stravovaní) .

Poďme trochu na čísla: V porovnaní s celým svetom Slovensko je bohaté. Vyše 80% svetovej populácie, to je okolo 5,7 miliardy ľudí, je na tom horšie ako priemerný občan Slovenska. Ešte šokujúcejšie je porovnanie chudoby. Na Slovensku bolo životné minimum podľa poslednej štatistiky pre dvojicu s dvoma neplnoletými deťmi stanovené na 517,12 Eur mesačne (teraz je to už asi vyššie), čo je okolo 130 Eur na hlavu. Na celom svete však 60% obyvateľov – vyše štyri miliardy ľudí - žije pod hranicou, ktorú na Slovensku považujeme za minimum nevyhnutné pre ako tak dôstojný život.

Tešme sa, alebo smúťme (?), že sa toto dostalo iba nám a nie všetkým!

- Ak si dnes vstal z postele, teš sa! Také šťastie nemalo 1 milión ľudí (denne nás toľko zomiera). A to nepočítam chorých a nevládnych, ktorí ostali v posteli!

- Ak si nezažil vojnu, nemal kde spať, nebol nespravodlivo vo väzení, si šťastný na rozdiel od 500 miliónov ľudí!

- Ak ti za náboženstvo nehrozí smrť, väzenie, prenasledovanie, si na tom lepšie ako 3 miliardy ľudí.

- Ak máš ľadničku, vlastnú posteľ, oblečenie a strechu nad hlavou si šťastný, patríš k 8 % bohatých, blahobytných!!!

- Ak toto čítaš, nemá toto šťastie 2 miliardy ľudí, lebo sú negramotní. Navyše máš počítač, internet...

A nehovorme: „Kto si neprepije, má". Misionári hovoria o tom ako sa v biednych krajinách deti radi učia, ako by radi povstali zo svojej biedy, ale nemajú možnosť!

Matka Tereza spomína: „Dali mi adresu na rodinu, ktorá mala byť vo veľmi zlej situácii. Zobrala som malé vrecko ryže a išla k nim. Keď som tam prišla a videla vyhladované deti, uvedomila som si, že sú na tom horšie ako mi bolo povedané. Matka zobrala ryžu a polovicu odsypala do misky a odchádzala s tým. Na otázku kde ide odpovedala, že susedná rodina je na tom tiež veľmi zle. Pritom to boli hinduisti – iného vyznania ako ona.“

Tá matka nečítala prednášky z asketiky, ale vedela čo je to „láska k Bohu (blížnemu) až po potlačenie seba“!

Sv. Augustín napomína: „Vlastníš cudzie veci, keď vlastníš prebytky."

Sv. Bazil Veľký píše: „Je to chlieb hladného, ktorý ty máš navyše, oblečenie nahého, ktoré stále a zbytočne nakupuješ, čižma bosého, ktorá u teba plesnivie, peniaz chudobného, ktorý máš zakopaný.“

Pán Ježiš hovorí: „Zhromažďujte si poklady v nebi.“ Mt. 6.19.

Zhrnutie

Nezáleží na tom, koľko človek vlastni, ak všetko využíva pre službu.

Peniaze samy osebe nemajú hodnotu. Strava, oblečenie a bývanie má slúžiť zdraviu a zodpovedať skutočnej potrebe.

Čo nepoužívame, je prebytok, ktorý patri iným. Kto má, nesmie sa považovať' za vlastníka, lebo vlastníkom je Boh. Kto nemá, nesmie závidieť alebo ľutovať; čo rozdal.

Vo chvíli smrti je každý celkom chudobný.

Nabudúce

Inteligencia