Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Piercingy majú odpútať pozornosť od nejakého telesného, alebo psychického nedostatku.

Askéza má pomôcť človeku prijať sa takého aký je, vytvoriť z človeka umelecké dielo s vnútornou krásou.

Tetovanie

V Detve som hrával futbal s veteránmi, ktorí mali zvláštne „tetovanie“. Hrávali ešte na škvarových ihriskách a pri kĺzačkách sa im dostala škvara do kože a tá sa už z kože nedá dostať. Z toho prijímam teóriu, že za dnešným boomom tetovania bola náhoda, alebo nehoda. Praveký človek sa zranil, porezal či poškriabal, do rany sa mu dostala špina a na koži zostala permanentná značka. Ak to bolo v boji, hrdil sa tým. Ostatní sa chceli tiež popýšiť mužnosťou a tak si „bojové rany“ urobili sami. A preto si ch zoženšteli muži dávajú aj teraz, aby ukázali, že sú chlapi a niečo znesú. A nielen väzni – lebo to bol pred rokmi znak muža - kriminálnika.

A čo ženy? To vysvetľuje ruská vedkyňa Natalia Polosmaková. Objavila 2400 rokov starú ženu, ktorá mala na rukách a pleciach vytetované umelecké obrazy vtákov, koní, jeleňov a mystických zvierat. Tetovanie malo mať estetický, ale aj najmä magický význam. A ženy majú radi mágiu, aj teraz čítajú kdejaké horoskopy. Pri archeologických vykopávkach v Egypte bola objavená jedna z egyptských kňažiek. Jej telo zdobili pozdĺžne čiary na stehnách a rukách a elipsa z malých bodiek v spodnej časti brucha. V Starovekom Egypte malo totiž tetovanie erotický význam. Ženy s tetovaním mali byť pre mužov príťažlivejšie. Komentármi k predchádzajúcej úvahy o piercingoch, to niektoré ženy potvrdzujú. Tetovanie zdobilo telá tanečníc, prostitútok a žien z háremu.

Hinduisti zas tetovali svoje deti v obave, že ich v budúcom živote nespoznajú. V Číne a Japonsku bolo tetovanie trestom, keď kriminálnikom priamo na tvár vytetovali slovo „vrah.“

A čo civilizovaná Európa? Do Európy sa tetovanie dostalo v 18. storočí prostredníctvom námorníkov, ktorí si tieto suveníry vozili z výprav do exotických krajín. Kotvy, srdcia so šípom a postavy žien sa tetovali priamo na palubách lodí. Po návrate týchto mužov z ciest tetovanie nadchlo Anglicko. Svoje telo si dal ozdobiť tetovaním aj samotný kráľ Juraj V. Vypuklo šialenstvo a jedna korunovaná hlava za druhou začala navštevovať majstrov tatérov. Čoskoro bolo v Európe ťažké nájsť panovníka bez tetovania. S vynálezom tetovacieho strojčeka v roku 1891 však obľúbenosť tetovania vo vyšších vrstvách klesla. Tetovanie bolo zrazu jednoduchšie, rýchlejšie a lacnejšie. Stalo sa dostupným a populárnym v nižších vrstvách spoločnosti.

Druhá svetová vojna bola najhorším obdobím v dejinách tetovania. Zaslúžila sa o to aj manželka jedného z veliteľov koncentračného tábora Ilsa Kochová. Pani Ilsa si totiž dávala zhotovovať z koží zavraždených židov s výrazným tetovaním kabelky, obal na fotoalbum, či tienidlo na lampu vyrobené z ľudských kostí.

V 50. rokoch bolo tetovanie prevažne trendom hnutia hippies. V 60. rokoch sa v USA začalo šíriť ako veľký módny hit, no po rozšírení žltačky sa vytratilo. Ľudia s tetovaním boli väčšinou cirkusanti, alebo väzni, čo pretrvávalo približne do 90. rokov. V súčasnosti sa ľudské telo stalo cenným plátnom na jedno použitie pre mnohých „umelcov“. A stalo sa biznisom pre tatérov.

Úvahy na základe estetiky by mali byť nielen analýzou, ale aj určitým postojom. V čase najväčšej slávy speváčky a čiastočne aj herečky, Madony, bol vrchol lichôtky: „Vyzeráš ako Madona“. Imitovali jej obliekanie mejkap, vlasy, správanie... Askéza nám pomáha byť sebou a nie kópiou. V komentároch k predchádzajúcim úvahám zazneli obavy čo ak dieťa chce napodobňovať iných. Tu je riešenie jednoduché; otec by mal povedať svoje dcérke: „Si moja princeznička a páčiš sa mi taká aká si a nechcem aby si bola ako...“ Synov by mala asi skôr usmerniť matka: „Niečo budeš znamenať a veľký budeš v ovládaní, galantnosti a nie keď si dáš na telo cvočky a pomaľuje ťa niekto obrázkami...“ A otec by mu mal byť príkladom. Samozrejme to vyžaduje kompletnú rodinu a aj vnímavú k problémom deti. Aj tu vidíme, že kríza rodín spôsobuje krízu spoločnosti a tá sa prejavuje v šatení, deformovaní tela a samozrejme v správaní.

Zhrnutie

U mužov malo byť tetovanie znakom hrdinstva a mužnosti

U žien pomôckou k zvodnosti.

Teraz je znakom slabej osobnosti, ktorá napodobňuje.

Nabudúce

Financie