Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Hromadenie majetku je podvedomá túžba po nesmrteľnosti

Nezáleží na tom, koľko človek má, ale ako to využíva pre dobro iných

Hromadenie majetku vieme skvele ospravedlňovať 

Jedlo

Jedného staršieho pána som sa opýtal ako sa má. On: „Mal som návštevu kamaráta z Afriky. Čudoval sa, že splachujeme pitnou vodou, máme toľko relácií o varení, množstvo potravín v odpadkoch, sme tu pretučnelí.“ A dodal: „Môžeme sa tu mať zle? Sme bohatí.“ A mal veľkú pravdu. Máme dostatok dobrej vody, v TV programy o varení, aj tu na FB sa stále prezentujú recepty, z potravín robia „umelecké diela“ od výmyslu sveta.

Drvivá väčšina nášho obyvateľstva má problémy s nadváhou, popri receptoch na všelijaké dobroty, vzápätí „naručené diéty na chudnutie“. Nezdá sa vám to postavené na hlavu? Potrebujeme mať obchody otvorené aj v nedeľu, sťažujeme si na nedostatok financií a pred „chrámami nášho storočia“ (obchodnými reťazcami) sa nedá zaparkovať. Domáci „mazličkovia“ (psy, mačky a kdejaké exotické zvieratka – čo je teraz módne) sú vo vankúšikoch a tu na FB sa hrdíte ako si pochutnávajú na šunčičke a kdejakých dobrotách... Pritom mnoho detí zomiera od hladu v handrách!

Už sv. Bazil Veľký píše: „Je to chlieb hladného, ktorý ty máš, oblečenie nahého, ktoré máš pod zámkom, čižma bosého, ktorá u teba plesnivie, peniaz chudobného, ktorý máš zakopaný.“

Sv. Augustín napomína: „Vlastníš cudzie veci, keď vlastníš prebytky."

Sv. pápež Lev Veľký ide ďalej: „Nielen z nadbytku, ale aj potrebných veci sa máme vzdať, aby sme pomohli inému. Pôst bohatých by sa mal stať pokrmom chudobných.“

K hmotným potrebám, ktoré nám doprial Stvoriteľ nevyhnutne patri strava a oblečenie (o tom nabudúce). V stravovaní by bolo užitočné trochu askézy už z čisto zdravotných dôvodov. Nesprávnym stravovaním si vážne ohrozujeme zdravie, ktoré je predsa veľmi dôležitým faktorom pre službu.

Kresťan (človek vôbec) má vydávať svedectvo o sile ducha. Ťažko hovoriť o prednosti duchovných hodnôt, keď podliehame telesným sklonom. Považuje sa teda za obžerstvo také jedenie a pitie, ktoré je nedisciplinované, spojené so živočíšnou dravosťou, keď chuť a žalúdok sa stávajú silnejší než naša vôľa.

O nebezpečenstve nestriedmosti pre zdravie tela, hovoria dostatočne lekári. Žartovne sa hovorí, že oni prevzali na seba starú cirkevnú povinnosť ukladať ľuďom pôsty.

Ľudová múdrosť hovorí. Nežijeme aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili. To by mala byť základná zásada. Jeme preto, aby sme mali zdravé telo. Napríklad v Indii jedlo považujú za liek. U nás je často na chorobu. Vieme veľmi dobre, že mnohé choroby sú práve z prejedania sa. Telo má byť udržiavané v takom stave, aby mohlo slúžiť duchu.

Žiadna vášeň tak nepotláča rozum ako obžerstvo a nečistota, povedal veľký filozof sv. Tomáš Akvinský. 

 Zhrnutie

Sme bohatí – máme sa neporovnateľne lepšie ako množstvo iných ľudí.

Jedlo by nám malo napomáhať a nie ohrozovať naše zdravie.

Jeme preto, aby sme žili. Nežijeme preto, aby sme jedli.

Nabudúce

Oblečenie