Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Kvetná nedeľa a Veľký týždeň

Veľký týždeň sa začína Kvetnou nedeľou čiže Nedeľou utrpenia Pána, v ktorej sa spája predzvesť kráľovského triumfu Krista so zvesťou o jeho umučení. Kvetná nedeľa je aj zároveň medzinárodným dňom mládeže. Vo veľkom týždni svätá Cirkev slávi tajomstvá spásy, ktoré uskutočnil Kristus v posledných dňoch svojho života.

 

Veľkonočné trojdnie

Veľkonočné trojdnie Pánovho umučenia a zmŕtvychvstania sa začína večernou omšou vo štvrtok Pánovej večere, pokračuje cez Veľký piatok utrpenia a smrti Pána a cez Bielu sobotu, vrcholí vo Veľkonočnej vigílii a uzatvára sa vešperami Nedele Pánovho zmŕtvychvstania.

 

Zelený štvrtok Pánovej večere

Svätou omšou slávenou vo večerných hodinách na Zelený štvrtok si Cirkev spomína na Poslednú večeru, pri ktorej Pán Ježiš v tú noc, keď bol zradený, v bezhraničnej láske k svojim, čo boli vo svete, obetoval Bohu Otcovi svoje telo a krv pod spôsobmi chleba a vína, podal ich apoštolom, aby jedli, a prikázal im, ako pokračovateľom vo svojom kňazstve, aby prinášali obetu.

 

Veľký piatok - slávenie utrpenia a smrti Pána

Je to deň pokánia, prísneho pôstu a zdržiavania sa mäsitého pokrmu. V tento deň Cirkev rozjíma o umučení a smrti svojho Pána a uctieva kríž. Po odhalení kríža až do Veľkonočnej vigílie sa pred krížom kľaká.

 

Biela sobota – Veľkonočná vigília

Podľa pradávnej tradície táto noc je očakávaním Pána a vigília, ktorá sa v nej slávi, pripomína svätú noc, v ktorej Pán vstal z mŕtvych, a pokladá sa za „matku všetkých svätých vigílií“.

 

Zákaz verejných bohoslužieb

Neverejné liturgické slávenia počas Veľkej noci vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie v Turzovke budú v týchto časoch:

 

Zelený štvrtok, 9. apríla:                18.00 hod.

Veľký piatok, 10. apríla:                 15.00 hod.

Veľkonočná vigília, 11. apríla:        19.30 hod.

Veľkonočná nedeľa, 12. apríla:     10.00 hod.

Duchovne sa pripojte k týmto sláveniam!

 

Veľkonočná svätá spoveď

Pri dodržaní všetkých hygienických opatrení sa môžete vyspovedať pred kostolom v DLHEJ NAD KYSUCOU a TURKOVE v tomto čase: utorok 7.4.  od 16:00 do 17:00 hod.

 

Sledovanie sv. omší prostredníctvom masmédií

Povzbudzujeme veriacich k sledovaniu televíznych a rozhlasových prenosov bohoslužieb, ktoré sa konajú neverejným spôsobom. Teraz zvlášť oceňujeme dôležitosť a význam katolíckych masmédií. Súčasný stav, v ktorom sa nachádzame, len potvrdzuje, aby sme ich fungovanie a programovú produkciu všemožne podporovali!    

 

Veľkonočné prianie

V týchto náročných dňoch vás uisťujeme o modlitbe, vyprosujeme vám Božiu pomoc a prajeme požehnané sviatky Veľkej noci.