Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 6, 8-15, , Jn 6,22-29

Tak ako za čias Pána Ježiša, tak aj dnes ľudia hľadajú nejakú duchovnosť.

Nie je množenie náboženských siekt a ezoteriky prejavom tohto smädu po božskom?

Niektorí by však chceli toto božstvo podriadiť svojim veľmi ľudským potrebám. Navyše, história nám odhaľuje pokusy použiť náboženstvo na politické alebo iné účely.

Dnes sme počuli, že po rozmnožení chleba zástup zbadal, že tam nie je ani Ježiš ani jeho učeníci. Preto aj oni nastúpili na loďky, prišli do Kafarnauma a hľadali Ježiša.

Prečo? To je otázka, ktorú si položil Ježiš a odpovedal: Nehľadáte ma preto, že ste videli znamenia, ale preto, že ste jedli z chlebov a nasýtili ste sa.“ (Jn 6, 26). Ježiš nie je sklamaný. Vie, že nedokázali prečítať znak rozmnoženého chleba. Preto oznamuje, aby sa nezháňajte za pominuteľným pokrmom, ale za pokrmom, ktorý ostáva pre večný život, a ten vám dá Syn človeka. (porov. Jn 6, 27). Poukazuje na to, že by sme mali hľadať Ježiša, lebo vďaka nemu rastie viera. Do neho musíme investovať všetku svoju energiu.

Potom pochopíme, prečo nás pápež povzbudzuje, aby sme pracovali na reevanjelizácii nášho sveta, ktorý často neprišiel k Bohu zo správnych dôvodov. Otcovia Druhého vatikánskeho koncilu v konštitúcii „Gaudium et spes“ nám to pripomenuli, že Cirkev vie, že jedine Boh, ktorého je služobníčkou, odpovedá na najhlbšie túžby ľudského srdca.

A prečo my pokračujeme v nasledovaní Ježiša? Lebo sme presvedčení, že ani najväčší blahobyt nás nemôže uspokojiť.

Preto sa usilujeme žiť v Ježišovom Duchu, aby bol našim pokrmom. Ako? Odpovedá na to Katechizmus Katolíckej cirkvi v čísle textu 728: „Ježiš plne zjavuje Ducha Svätého až vtedy, keď bol sám oslávený svojou smrťou a svojím zmŕtvychvstaním. Postupne ho však naznačuje už pri vyučovaní zástupov, keď zjavuje, že jeho telo bude pokrmom pre život sveta. Naznačuje ho aj Nikodémovi, Samaritánke a tým, ktorí sa zúčastňujú na sviatku Stánkov. Svojim učeníkom hovorí o ňom otvorene v súvislosti s modlitbou a so svedectvom, ktoré budú musieť vydávať.“

Sv. Ján Mária Vianney k tomu píše: „Sväté prijímanie je pre nás zárukou večného života, aby nás uisťovalo o nebi. Toto sú poklady, ktoré nám nebesá posielajú, aby zaručili, že jedného dňa budú naším domovom“.

Turzovka, 15.4.2024

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/352-pondelok-po-3-velkonocnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1698-pondelok-po-3-velkonocnej-nedeli-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2525-pondelok-po-4-velkonocnej-nedeli-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2961-pondelok-po-3-velkonocnej-nedeli-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3433-pondelok-po-3-velkonocnej-nedeli-22

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3897-pondelok-po-3-velkonocnej-nedeli-23 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.