Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Kr 19, 9a. 11-16, Mt 5, 27-32  

Tak ako? Držíme si svoju morálnu stabilitu?

Do pokojnej hladiny našej duchovnej „výšky“ vstupuje po tieto dní Ježiš dosť nekompromisnými slovami. Majú spoločnú formu: „Počuli ste, že bolo povedané:... No ja vám hovorím. Dnes pred tie tri bodky dnes dal: Nescudzoložíš!‘ a za ne: Každý, kto na ženu hľadí žiadostivo, už s ňou scudzoložil vo svojom srdci.

Skúsme si to aplikovať prostredníctvom nejakého postrehu zo života. Ktorému chlapovi by sa nepáčilo pekné auto. Pozrie si ho a ohodnotí ho. Povie si, žeby ho aj on mal rád. Ak na neho nemá (čo je najčastejší prípad), povie si, že si musí vystačiť s tým čo má. Nemôže si robiť plány na jeho krádež...Tak si musí povedať aj muž, ktorý je ženatý a páči sa mu iná žena. Mám svoju manželku a „musím“ byť s ňou spokojný. Nebudem ju inému kradnúť. Alebo povedzme si jednoduchší príklad: Som hladný a idem popri výklade, kde je niečo chutné. Nebudem tam stať a robiť si chúťky. Nebudem "lízať med cez sklo". Ani nebudem pozerať na obrázky potravín. Viem, každé prirovnanie pokrivkáva. V oblasti sexu sú tu aj hormóny. Ale nato máme rozum a vôľu, aby sme situáciu zvládli.

A ešte niečo navyše. Spomínali sme veci – potraviny, auto. Žena – muž sú živé bytosti, osoby. O to viac máme mať k nim úctu! Úcta nám v tejto oblasti môže veľmi pomôcť. Je to zrejme aj z nasledujúceho príbehu: Otec hovorí svojmu synovi: Daj si na to dievča pozor. Nejako prekračuješ hranice. Syn: Ale, mne sa vôbec nepáči. Otec: O to viac si dávaj pozor. A nedávaj falošné nádeje! Bol to múdry otec. Syn sa mohol ľahko „iba sa zabaviť“. A mohol omnoho skôr padnúť, podľahnúť sebeckým chúťkam. Chýbala tam úcta.

Pán nám dáva recept sovami: Ak ťa zvádza na hriech tvoje pravé oko, vylúp ho... A ak ťa zvádza na hriech tvoja pravá ruka, odtni ju... Myslí tým nekompromisnosť v premáhaní hlúpych a veľmi nebezpečných chúťok.

Turzovka, 15.6.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.