Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 8, 1b-8, Jn 6, 35-40

Stále viac ma priam fascinuje veta z vyznania viery:

Verím... v spoločenstvo svätých. Uvedomujem si to najmä pri pohreboch, keď prosíme za zosnulého na príhovor svätých, ktorí nás už predišli a sú oslávení. Vyzerá to tak samozrejmé, ale je treba k tomu vieru; v Zmŕtvychvstalého a v zmŕtvychvstanie. Preto je to vo Verím.

Nezabúdajme, že aj my pokrstení vytvárame, máme vytvárať, už tu na zemi spoločenstvo. Možno práve na to zabúdame. Prvý kresťania (aj keď je ten obraz o nich zidealizovaný) sú nám v tom nedostižným príkladom – viď druhý link dole. Odzrkadľuje sa to aj v dnešnom úryvku zo Skutkov. Badať pekné spoločenstvo - Štefana pochovali bohabojní muži a veľmi nad ním plakali.

Prví kresťania hneď videli potrebu vzájomne si pomáhať. Nielen pri prvotnom nadšení v Jeruzalemskej cirkvi – unáhleným predávaním pozemkov a delením sa, ale neskôr aj medzi ďalšími spoločenstvami. V cirkevných spoločenstvách, ktoré založil Pavol sa konali zbierky pre materskú cirkev v Jeruzaleme.

Nebola to len materiálna pomoc, ale aj „modlitbová solidarita“. Keď bol niekto v ťažkostiach, ostatní sa za neho modlili. Práve v skutkoch je jedna pekná poznámka: Petra teda strážili vo väzení. Ale cirkev sa bez prestania modlila k Bohu za neho (Sk 12:5). Niečo podobné, aj keď nie explicitne vyjadrené je aj v dnešnom prvom čítaní: V Jeruzaleme nastali po smrti diakona Štefana dni hrôzy, lebo sa začalo veľké prenasledovanie cirkvi v Jeruzaleme...Šavol ničil Cirkev, vnikal do domov a odvláčal mužov i ženy a dával ich do väzenia. Lenže tí, čo sa rozpŕchli, chodili a hlásali slovo. Filip prišiel do mesta Samárie a zvestoval im Krista... A v meste nastala veľká radosť.

Spoločenstvo veriacich v jednom meste trpí a v druhom sa raduje. A preto je samozrejme, že v čase keď sa radujeme, myslíme na trpiacich. V utrpení nech nás teší, že radujúci sa za nás modlia.

Vo všetkých okolnostiach nech nás teší čo nám povedal Pán Ježiš: A vôľa toho, ktorý ma poslal, je, aby som nestratil nič z toho, čo mi dal, ale aby som všetko vzkriesil v posledný deň. Lebo vôľa môjho Otca je, aby každý, kto vidí Syna a verí v neho, mal večný život; a ja ho vzkriesim v posledný deň.“

Čaká nás teda ideálne spoločenstvo, kde bude každému zotretá z oči každá slza. Preto jasaj Bohu, celá zem – refrén dnešného žalmu.

Turzovka, 18.4.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.