Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 5, 34-42, Jn 6, 1-15 

V Cirkvi sa objavujú rôzne duchovné smery.

Niektoré majú krátke trvanie, niektoré dlhšie. Niektoré prerastú v hnutia, ktoré sú obohatením pre cirkev, niektoré sú brzdou a na ich základe vznikajú sekty.

V 17. a 18. storočí sa objavil kvietizmus, ktorý zdôrazňoval úplné odtrhnutie veriaceho od vecí tohto sveta a potlačoval ľudskú snahu. Hlásali, že na dosiahnutie dokonalosti musí človek pri svojom vydaní sa Bohu dosiahnuť plnú pasivitu a anihiláciu (viac ako potlačenie) vôle. Tento stav mali dosiahnuť formou mentálnej modlitby, ktorá jednoducho mlčky zotrváva v Božej prítomnosti.

Tomáš Špidlík v knihe Pramene svetla píše: Tzv. kvietizmus (od latinského slova quies - pokoj) túži po tom, aby Božia milosť prenikala srdce človeka. Zabúda však na to, že Boh je činnosť, a preto aj Boží život podporuje činnosť. Duchovné zážitky nie sú na to, aby sme sa nimi akoby opíjali a prepadali pasivite, ne­činnosti.

Domnievam sa, že jeden z argumentov nachádzali v dnešnom evanjeliu. Ľudia počúvali Pána Ježiša a on sa postaral o ich živobytie – dal im chlieb. Vyšlo im: Modlite sa, počúvajte Boha, on sa postará.

Aj keď kvietizmus kvitol v 17. a 18. storočí znova a znova sa objavuje. Mnohí veriaci a nielen veriaci sa uzatvárajú do seba, do niečoho čo im dáva uspokojenie. Pre niekoho je to modlitba, pre niekoho televízia, pre niekoho štyri steny (zavrie sa do bytu a o nič sa nestará – papučová kultúra), pre iných virtuálny svet... Je to často dôsledok neradostnej politickej a spoločenskej klímy. Niektorí idú do ulíc, niektorí sa uzavrú. To je kvietizmus v širšom zmysle slova. Čo ten náboženský?

Čo to môže pre nás znamenať? Žijeme vo svete a ideme k Bohu. Svet, toto politické zriadenie máme prežívať tak, aby sme sa dostali k Bohu. Nemôžme utekať zo spoločnosti a opájať sa duchovnými zážitkami. To by bol nesprávny duchovný smer, zlá zbožnosť, ktorá dostala meno kvietizmus. Príkladom sú nám apoštoli ako je ich činnosť popisovaná v Skutkoch. Oni sa aj modlili ale aj konali. Nenechali všetko na Boha. Dnes sme počuli ako veľrada zavolala apoštolov, dali ich zbičovať, prikázali im, že nesmú hovoriť v Ježišovom mene, a prepustili ich. A oni odchádzali z veľrady natešení, že boli uznaní za hodných znášať potupu pre toto meno. A neprestávali deň čo deň učiť v chráme i po domoch a zvestovať Krista, Ježiša.

Ako sa kvietizmus môže konkrétne prejavovať napríklad aj u veriacich?

Je to taký hinduistický únik z reality do nejakej nirvány. Ja sa cítim dobre, modlím sa... Heslo: Spas svoju dušu a o iných sa nestaraj. Je to to, čo bije do oči ľuďom mimo Cirkvi a komentujú to: On sa modlí, ale žeby niečo urobil to nie. Chýba im to Benediktovo: Ore et labora (modli sa a pracuj). Náš ľud to vyjadril perfektne: Pomôž si človeče aj Pán Boh ti pomôže.

Turzovka, 13.4.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.