Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 Iz 55, 10-11, Mt 6, 7-15

Radi rozprávame, niečo robíme, keď máme odozvu.

Ak rozprávame a vidíme, že ten druhý nepočúva, neodpovedá – zmĺkneme. Ak niečo robíme a nedostaví sa výsledok, nie sme za to odmenený – neradí to robíme.

Boh hovorí a pomáha nám, ak má odozvu. Vidíme čo všetko dokázali svätci. Prečo? Robili ako Samuel, nenechali padnúť na zem jedinému Božiemu slovu. Splnilo sa na nich čo sme počuli v prvom čítaní: ...tak bude so slovom, ktoré vychádza z mojich úst: nevráti sa ku mne naprázdno, ale vykoná všetko, čo chcem, a vydarí sa jeho poslanie.

Jeden bývalý dekan v Banskej Bystrici hovorieval: Nemôžem sa porovnávať s Dominikom Sáviom. On dostal za vagón milosti a ja len za fúrik. Ešteže to nehovoril príliš vážne! Boh totiž dáva každému milosti a aj „za vagón“, ak ich prijímame. Keby Samuel neprijal tu prvú, nepovedal: Hovor Pane, nebol by veľký prorok. Keby sv. Pavol pred Damaskom nepovedal: Pane, čo chceš, aby som robil..., nebol by veľký apoštol.

Nie sme my v porovnaní s nimi opační? My čakáme odozvu na naše modlitby od Boha – aby on počúval, on konal.

V prvom čítaní sme počuli: Ako z neba padá dážď a sneh a nevracia sa späť, lež napojí zem a zúrodní ju... Tak chce „zúrodniť“ nás!

Ako je to v Otčenáši? Ak sa modlíme:

- posväť sa tvoje meno; je na nás aby sme ho posväcovali.

- príď tvoje kráľovstvo; my ho máme budovať

- buď tvoja vôľa, ako v nebi tak i na zemi; my ju máme plniť

- Chlieb náš každodenný daj nám dnes; aj my sa máme oň usilovať

- A odpusť nám naše viny, ako i my odpúšťame svojim vinníkom; kto ma odpúšťať ak nie my?

- A neuveď nás do pokušenia, ale zbav nás Zlého; vieme, že Boh nás nepokúša. My sa máme pokušeniam vyhýbať!

Po Otčenáši nám Pán zdôraznil, že opäť sme my na ťahu: Lebo ak vy odpustíte ľudom ich poklesky, aj váš nebeský Otec vám odpustí. Ale ak vy neodpustíte ľuďom, ani váš Otec neodpustí vaše hriechy.“

A čo robíme my? Povieme: Za počasie, za zomrelého, za zdravie... a pomodlíme sa Otčenáš. Ako keby sme vhodili mincu do automatu a čakáme, že Boh nám našu žiadosť splní. A aby konal, pridáme ešte aj Zdravas, lebo čo ak Panna Mária je milostivejšia ako Pán Boh. A tak sme ako pohania. Preto nás Pán Ježiš upozornil: „Keď sa modlíte, nehovorte veľa ako pohania. Myslia si, že budú vypočutí pre svoju mnohovravnosť. Nenapodobňujte ich; veď váš Otec vie, čo potrebujete, prv, ako by ste ho prosili a čaká iba na našu odozvu. Aby sme prijímali jeho dary.

Turzovka, 20.2.2018 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.