Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Lk 19,11-28

Na zemi je skoro 6 miliárd ľudí a každý sme iný. Máme rozdielnu povahu, nadanie, záujmy.

 Bratia a sestry. V evanjeliu sme počuli podobenstvo o tom, ako si kráľ zavolal „svojich desiatich sluhov, dal im desať mín a povedal im: Obchodujte, kým sa nevrátim!“ (Lk 19,13)

Týmto podobenstvom nám Ježiš dáva na vedomie, že od každého z nás očakáva vernosť vo využívaní toho, čo sme dostali. To, že v podobenstve dostal každý jednu mínu, neznamená, že všetci sme dostali rovnaké dary, ale že každý dostal potrebné množstvo darov pre rovnaký cieľ, ktorým je spása duše.

Boh nám dáva rôzne dary. Dary duchovné – ako je jeho milosť, dary duševné – ako je nadanie, dary hmotné – ktoré sú taktiež potrebné pre život. Božím darom sú naše vrodené povahové vlastnosti. Božím darom je dar viery, ktorý nám sprostredkovali naši rodičia. A Ježiš od každého z nás očakáva vernosť vo využívaní toho, čo sme dostali. 

Dnes vo Výročný deň posviacky bazilík sv. Petra a Pavla sa môžeme pozrieť na tieto apoštolské kniežatá, ako oni využívali Božie dary.

Ale aj na život svätcov sa treba vedieť pozerať. Zväčša vidíme, len ich záver života, hrdinský skutok. A potom sa nám zdajú, ako nedosiahnuteľné ideály, postavené vysoko na oltári. Všímajme si ich celý život. Oni sa nenarodili svätí. Mali rôzne povahy, rôzne postavenie, rôzne dary. Na svojej svätosti pracovali. Často sa potkýnali, padali, ale opäť vstali a s ešte väčšou láskou nasledovali Ježiša.

Sv. Peter jednoduchý, nevzdelaný rybár, povahou zrejme sangvinik – nestály, citový. Keď Ježiš predpovedal svoje umučenie, vyhlasoval že i život položí zaňho a zakrátko nielenže ušiel, ale tri krát zradil.

Pavol bol človekom vysoko vzdelaným, horlivým, povahou asi cholerik. Celý jeho život bol neustály boj viery, či už so sebou alebo s inými. Veľmi citlivo reagoval na všetky svoje neúspechy a neraz veľmi sklamaný sa na nejaký čas utiahol do úzadia.

A keby sme si tak rozobrali povahové vlastnosti ostatných učeníkov, prišli by sme na to, že to na začiatku Pán Ježiš s nimi vôbec nemal ľahké. Ale ustavičnou prácou na sebe, využívaním toho, čo dostali, a spoluprácou s Božou milosťou sa vypracovali na svedkov viery, ktorých svedectvo zaznieva ešte i dnes.

Bratia a sestry. Buďme spokojní s tým, čo sme dostali a nezahrabávajme tieto Božie dary ako sluha svoju mínu v podobenstve. Naopak – rozvíjajme ich, najmä dary milosti a dar viery. Aby sme pri hodnotení nášho života mohli počuť slová: „Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána.“ (Mt 25,23)

Vypracoval: Verianus (Sp. Kapitula 18.11. 1998)

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.