Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sv. Hieronym Emiliani (Miami) pochádzal z poprednej benátskej rodiny.

Narodil sa roku 1486. Jeho otec bol senátorom Benátskej republiky.

V mladosti bol Hieronym dlhší čas vojakom. Roku 1511 sa dostal do nepriateľského zajatia. Tam v ponížení a útrapách väzenského života prekonal veľkú vnútornú zmenu: obnovil si vieru a naučil sa modliť. Zvláštnou zhodou okolností, v ktorej videl zásah Božieho milosrdenstva, podarilo sa mu dostať na slobodu. Za istý čas ešte vojenčil, ale bol rozhodnutý opustiť vojenskú službu a venovať sa chudobným, sirotám a chorým.

Roku 1519 prevzal starosť o deti svojho predčasne zomretého brata. Roku 1526 k nim pribudli deti iného nebohého brata. V tom čase sa už však rozhodol celkom slúžiť Bohu a núdznym. Jeho dom v Benátkach sa stal útulkom chudobných. Divy kresťanskej lásky preukázal Hieronym zvlášť v čase hladovej pohromy v rokoch 1528-1529. Zvláštnu starostlivosť venoval sirotám. Zbieral ich po uliciach, zhromažďoval vo svojom dome a staral sa o všetky ich potreby. S ich výchovou spájal vyučovanie katechizmu a primerané ručné práce. Napokon pre nich založil útulok sv. Bazila, ktorý sa stal jadrom jeho neskorších ústavov.

Roku 1529 sa pri opatrovaní chorých nakazil morom, ale s dôverou v Božiu pomoc sa nečakane uzdravil. Roku 1531 sa úradne zriekol svojho majetku v prospech osirotených detí svojich bratov a sám sa presťahoval do sirotinca, ktorý založil.

Povzbudený niektorými priateľmi a na pozvanie viacerých biskupov sa Hieronym roku 1532 vydal na okružnú "cestu dobročinnosti" po Benátsku a Lombardii. Vo viacerých mestách založil alebo lepšie usporiadal sirotince a domovy pre výchovu mravne narušených dievčat. Medzitým sa k nemu pripojili niekoľkí kňazi a iní obetaví spolupracovníci. Tak vznikla "Spoločnosť služobníkov chudobných" ("Compagnia dei servi dei poveri"). Formálne sa ustanovila roku 1534 v mestečku Somasca pri Bergame v Lombardii. V tomto mestečku bolo ústredné sídlo spoločnosti a podľa neho sa jej členovia volali somaskovia. Novú ustanovizeň potvrdil roku 1540 pápež Pavol III. pod menom "Somaská kongregácia rehoľných klerikov".

Medzitým Hieronym neúnavne pracoval a pomáhal, kde bolo treba. Na začiatku roku 1537 vypukol v Somaske mor. Hieronym sa dal celkom do služieb chorých ako deväť rokov predtým v Benátkach. Podobne ako kedysi v Benátkach, i teraz sa nakazil. No tentoraz sa neuzdravil. Zomrel 8. februára 1537.

Pochovali ho v somaskom kostole sv. Bartolomeja. Jeho hrob sa stal cieľom pútí a miestom mimoriadnych uzdravení. Pápež Benedikt XIV. vyhlásil Hieronyma Emilianiho za blahoslaveného a pápež Klement XIII. roku 1767 za svätého. Napokon pápež Pius XI. ho roku 1928 vyhlásil za patróna sirôt a opustenej mládeže.

ONDRUŠ, R.: Blízki Bohu i ľuďom. Tatran Bratislava 1991.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.