Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Sir 17, 20-28, Mk 10, 17-27 

Človek je koruna tvorstva a preto nás prekvapuje, aký je často zotročený rôznymi vecami, ktoré sú nižšie od neho. 

Je to však aj dosť pochopiteľné. Kto z nás sa zaobíde bez veci. Bez jedla 5-6 dní a umiera, bez vody 1-3 dní, bez vzduchu 5-10 minút...

Preto je možno až pudové, že si majetok hromadí. Chce mať tak istotu. Hromadenie majetku by bolo zároveň smiešne, keby nebolo bolestné pre väčšinu ľudí. Hmotné prostriedky (kapitál) sú zhromaždené totiž v rukách veľmi malej časti ľudí.

V metodológii k vyučovaniu náboženstva je aj takáto scénka: Pripravte dobroty a pozvite deti. Rozdeľte ich podľa počtu deti a potom okrem jedného dielu, všetko dajte jednému. Ak povedia: To je nespravodlivé, povedzte: Áno, je to nespravodlivé a taká nespravodlivosť je to vo svete. Poučenie pre deti: Aj vy ste v situácii toho, ktorý všetko dostal. Lebo vy máte a veľa! Množstvo ľudí a deti nemajú toľko ako vy. Hladujú, zomierajú od hladu. Táto scénka by mala učiť deti podeliť sa.  

V akej pozícii sme my čo sa týka vlastnenia? Vôbec nie v takej zlej, ako si myslíme!

Takže, ako je to s nami a ako my vnímame bohatstvo a chudobu?

 - Ak ste dnes stali z postele a prišli sem (prípadne k PC) – ste šťastnejší ako 1 milión ľudí, ktorí sú pripútaní na lôžko.

- Ak ste nezažili vojnu, väzenie, tyranie, hlad... – ste na tom lepšie ako 500 miliónov ľudí.

 - Ak môžete vyznávať svoju vieru bez strachu, prenasledovania, obavy o život a vyhnanstva – ste na tom lepšie ako 3 miliardy ľudí.

- Ak máte ľadničku, niečo v nej, jedlo, odev, strechu nad hlavou, posteľ – ste bohatší ako 75 % obyvateľov našej planéty!

- Ak máte účet v banke, peňaženku čo i len s pár drobnými – patríte k tým 8 % bohatých.

- Ak toto čítaš  - si požehnaný oproti 2 miliardám ľudí, ktorí nevedia čítať.  

Preto Pán Ježiš zdôrazňuje potrebu nasledovať ho – teda slobodu od mamony. Keď za nim prišiel mladík, ktorý chcel dosiahnuť večný život (byť dokonalý) Ježiš naňho pozrel s láskou a povedal mu: „Jedno ti ešte chýba. Choď, predaj všetko, čo máš, rozdaj chudobným a budeš mať poklad v nebi. Potom príď a nasleduj ma!“

Pre nás už ostáva iba otázka: nasledujeme Ježiša?

Turzovka, 27.2.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.