Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Sv. Polykarp bol žiakom apoštolov a priamo od nich prijal poverenie viesť Cirkev v maloázijskom meste Smyrne, čo je terajší Izmir v západnom Turecku. 

Narodil sa okolo roku 70 pravdepodobne v nežidovskej (gréckej) rodine. Už v detstve sa dostal do styku s apoštolmi a "dobre poznal mnohých, čo videli Pána", ako o ňom napísal jeho slávny žiak sv. Irenej (Adv. haer. III, 3,4). Najväčšmi sa stýkal s apoštolom Jánom, ktorý ho údajne i ustanovil za biskupa smyrnianskej cirkvi.

Ako mladý biskup mal Polykarp možnosť spoznať sv. Ignáca Antiochijského, a to za dramatických okolností. Ignáca totiž prevážala ozbrojená eskorta do Ríma, kde bol potom umučený (asi roku 107). Ozbrojený sprievod so vzácnym väzňom sa zastavil aj v Smyrne, kde mohol Polykarp poskytnúť váženému antiochijskému biskupovi aspoň aké-také pohostinstvo. Pri jednej z ďalších zastávok v Troade napísal Ignác Polykarpovi list, v ktorom vydáva o ňom veľmi pekné svedectvo.

Polykarp zaujímal popredné, ak nie priam vedúce miesto medzi vtedajšími biskupmi Malej Ázie. Svedčí o tom fakt, že pri spore o dátum slávenia Veľkej noci maloázijskí biskupi poverili Polykarpa, akoby rokoval s rímskym biskupom - pápežom Anicetom. Bolo to koncom roku 154 alebo začiatkom rolu 155. Rokovania o jednotnom slávení Veľkej noci neboli síce úspešné, ale predstavitelia dvoch cirkevných tradícií nenarušili preto dobré vzájomné vzťahy. Ba pri spoločnom slávení svätej omše Polykarp na Anicetovu žiadosť viedol eucharistickú bohoslužbu.

V roku 155 alebo 156 rímske úrady uväznili Polykarpa a nútili ho, aby sa zriekol kresťanskej viery. Polykarp pevne, ale pritom veľmi pokojne vyšetrujúcemu prokonzulovi okrem iného povedal: "Osemdesiatšesť rokov slúžim Kristovi, a nikdy mi nič zlého neurobil. Ako by som mohol teda preklínať svojho Kráľa a Spasiteľa?" Staručkého biskupa odsúdili na smrť upálením. Rozsudok vykonali na štadióne v prítomnosti veľkého množstva ľudí. Polykarp sa aj v tejto ťažkej a bolestnej skúške správal obdivuhodne pokojne. Bolo to v súlade s jeho dôsledným nasledovaním Krista, ktoré odporúčal vo svojom jedinom zachovanom liste Filipanom: "Ustavične útočia na našu nádej a na záruku našej spravodlivosti, Ježiša Krista... On trpel za nás, aby sme v ňom žili. Máme teda nasledovať jeho trpezlivosť." (Flp 8,1-2).

ONDRUŠ, R.: Blízki Bohu i ľuďom. Tatran Bratislava 1991




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.