Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Zvýšila sa životná úroveň, zmenila sa aj ponuka potravín a silný, až agresívny marketing robí tlak výrobcov na spotrebu.

Prejedáme sa najčastejšie počas sviatkov, rodinných stretnutí, alebo na večierkoch. 

Prejedanie sa najmä v strese, keď sa zvyšuje produkcia kortizolu.

Lekár hovorí: „Keby som ja bol kazateľom, určite by ma viac počúvali ako farárov a mal by som lepšie výsledky. Ukázal by som dôsledky hriechu na zdravie a oni by sa vystríhali promiskuite, viac sa postili a vyhli by sa obžerstvu. Ukázal by som im, že množstvo chorôb má psychosomatické príčiny.“

Poznám pár lekárov-kňazov, ale nebadať, žeby sa im to viac darilo. A vieme, že ani lekári nevedia ovplyvniť svojich pacientov. Zdá sa, že sme nepoučiteľní!

Zbytočná osveta?

Kasián píšuci pre mníchov žijúcich na púšti v 4. storočí po Kristovi vysvetľuje: „Stav, keď je brucho naplnené všemožnými jedlami, dáva možnosť zrodu bezuzdnosti (neviazanosti). Rovnako ani myseľ pridusená ťarchou množstva jedla nenapomáha mysleniu - duchovnu.”

Trochu archaické zdôvodňovanie, ale Kasián píše o stave, ktorý všetci poznáme na vlastnej koži a vlastne analyzuje dosť presne celú spoločnosť „na vrchole civilizácie“.

Ak som to správne pochopil, obžerstvo je základom spohodlnenia človeka a spoločnosti, ktorá sa stáva konzumnou, nemysliacou. A ako som už spomínal, obžerstvo má súvis s lenivosťou.

Prečo sa potrebujeme očistiť od týchto nerestí?

Neresť je vlastnosť, osobnostný návyk, ktorý nám ubližuje, zotročuje nás a bráni nám nasledovať Krista, žiť celistvý, cnostný, pokojný, vyrovnaný, dokonale slobodný život v dokonalej láske.

Kasián dôvodí duchovne a obrazne.

Ak teda chceme byť kompaktné, nie popraskané a deravé nádoby, do ktorých sa môže ako olej vliať Duch Boží, ak túžime byť Kristova nevesta bez poškvrny a hany, ktorá čaká na svojho ženícha, ak chceme žiť v Kristovom svetle a v jednote s ním spolupracovať s Božou milosťou na očistení svojho života, potrebujeme askézu.

Nabudúce: Motivácia k premáhaniu obžerstva




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.